''Ποιον αγαπάς πιο πολύ, εμένα ή την αδελφή μου;'' : Τι απαντάς;

‘Όταν είσαι μπαμπάς ή μαμά και έχεις 2 ή περισσότερα παιδιά, κάποια στιγμή, στο ''διαγώνισμα γονέων'', θα σου πέσει η ερώτηση:

‘’Ποια αγαπάς πιο πολύ; Εμένα ή την αδελφή μου;’’

Προσωπικά, δεν μου έχει πέσει η ερώτηση από την Ελαία που είναι 4,5 ετών αλλά την περιμένω και προετοιμάζομαι! Προς το παρόν παλεύω με ερωτήσεις του στυλ ‘’Ποια έκανε την ομορφότερη ζωγραφιά;’’.

Σε αυτή την ερώτηση για την αγάπη, σχεδόν όλοι οι γονείς απαντάμε όπως μας έχουν απαντήσει σχεδόν όλοι οι γονείς μας όταν ήμασταν μικροί.

Δηλαδή, με μεγάλη αυτοπεποίθηση απαντάμε:

 ‘’Σας αγαπάω ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο’’

''Ωχ''… σκέφτεται το παιδί… ‘’Δεν είναι έτσι, απλώς έτσι λέει’’.

Εκείνη την ώρα, το παιδί δεν ικανοποιείται, δεν τον καθησυχάζει η απάντηση…  

Θέλει εξατομικευμένη απάντηση.

Θέλει να του δείχνουμε ότι το αγαπάμε με ΜΟΝΑΔΙΚΟ τρόπο.

Και στο κάτω κάτω, δεν αγαπάμε το ίδιο τα παιδιά μας, η ποσότητα αγάπης μπορεί να είναι ίδια αλλά οι λόγοι που τους αγαπάμε είναι συνήθως διαφορετικοί.

Ας το δούμε αλλιώς λοιπόν και για να προετοιμαστούμε για την ερώτηση, ας αναρωτηθούμε: ‘’Τι θεωρούμε ιδιαίτερο σε αυτό το παιδί; ‘’

photos blog (1).png

Η Adele Faber & Elaine Mazlish στο βιβλίο και Workshop ‘’Siblings without rivalry’’ μας προτείνουν μία πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση σε αυτήν την κατά τα άλλα δύσκολη ερώτηση  :

 ‘’Η καθεμία είναι πολύ ιδιαίτερη για εμένα. Εσύ είναι η μοναδική μου Μαρίνα. Σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει καμία άλλη σαν εσένα. Κανένας άλλος δεν έχει τις σκέψεις σου και το γέλιο σου.’’

Τότε :

  1. Το παιδί νιώθει πραγματικά την αγάπη μας

  2. Δεν νιώθει τόσο ανταγωνιστικά με τον/την αδελφό/ή του.

  3. Μαθαίνει το παιδί τι θεωρούμε ιδιαίτερο σε αυτό

Σε παρένθεση, είναι ενδιαφέρουσα ερώτηση και για εμάς τους γονείς γιατί μας βάζει στη διαδικασία να σκεφτούμε τι αγαπάμε στο παιδί μας και αυτό ενισχύει τον δεσμό που έχουμε μαζί του.

Στα τετράδιά σου λοιπόν Μπαμπά / Μαμά! Τι αγαπάς περισσότερο στο κάθε παιδί σου;

Πες μου στα σχόλια εάν σου έχει πέσει η ερώτηση και τι απάντησες!