Κάνει το παιδί σου ''καπρίτσια''; Κάνε το τεστ για να βεβαιωθείς!

morning routine (5).png

Πολλές φορές, λέμε ότι το παιδί μας κάνει καπρίτσια και πολλές φορές, νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύει!

Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω: έχει την ικανότητα να μας κοροϊδεύει ή μας φαίνεται ότι μας κοροϊδεύει; 

Τι εννοώ ; 

Υπάρχει ένα πολύ μικρό και απλό τεστ που μπορούμε να κάνουμε το οποίο προτείνει η Isabelle Filiozat στο βιβλίο της ‘’Τα δοκίμασα όλα’’ για να δούμε εάν το παιδί μας έχει την ικανότητα να κάνει καπρίτσια.

  • Βρες το παιχνίδι (σχεδόν όλοι μας έχουμε ένα τέτοιο παιχνίδι σπίτι) όπου το παιδί πρέπει να τοποθετήσει στις τρύπες του παιχνιδιού τα αντίστοιχα σχήματα.

  • Δείξε του 2 ανοίγματα (π.χ. το τρίγωνο και το τετράγωνο) και δώστε του ένα σχήμα (π.χ. το τετράγωνο)

  • Ρώτησε τον σε ποια τρύπα μπαίνει το σχήμα.

Στους 40 μήνες, το 85% των παιδιών επιλέγουν το σωστό σχήμα, και αυτό δεν είναι μόνιμο, δηλαδή δεν τα καταφέρνουν πάντα κάθε φορά.

Μόνο μετά τα 4 έτη, σχεδόν όλα τα παιδιά τα καταφέρνουν με την πρώτη προσπάθεια, επειδή αυτό προϋποθέτει να έχουμε στο νου μας 3 πράγματα ταυτόχρονα.

Η Isabelle Filiozat, διάσημη Γαλλίδα ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας 16 βιβλίων για τα συναισθήματα, τους γονείς και τα παιδιά μας λέει ''Όσο το παιδί χρειάζεται να δοκιμάσει για να βάλει το σχήμα στην τρύπα και δεν καταφέρνει να πει ποιο σχήμα πηγαίνει σε ποια τρύπα, είναι εντελώς ανίκανο να κάνει οποιοδήποτε καπρίτσιο’’.

Προσωπικά, με βοήθησε πολύ να ξέρω ότι το παιδί μου δεν είχε καν την ικανότητα να με κοροϊδεύει, δεν έμπαινα στο παιχνίδι της εξουσίας, έμενα πιο ψύχραιμη και μπορούσα να ανταποκριθώ καλύτερα (χωρίς θυμό).

Έχεις την εντύπωση ότι το παιδί σου κάνει καπρίτσια, ότι σε κοροιδεύει; Κάνε το τεστ για να βεβαιωθείς και πες μου!