5 ιδέες για τις διακοπές με τα παιδιά για να μας φέρουν πιο κοντά

‘‘Χριστούγεννα’’ σημαίνει οικογένεια για τους περισσότερους και είναι ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί αφού θα χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας…

Είναι βέβαιο επίσης ότι θα υπάρξουν στιγμές έντασης και κρίσης επειδή τα μικρά παιδιά παίρνουν ξαφνικά πολλά ερεθίσματα και βλέπουν πολλά ξαδέλφια, παππούδες, φίλους και θείους… Ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να τα διαχειριστεί όλα αυτά καλά και πρέπει, ως γονείς, να το γνωρίζουμε… για να μείνουμε λίγο πιο coooooooooooool.

Οπότε : ψυχραιμία… και αποδοχή!

Και για να μην πεις, ‘‘15 μέρες είναι, θα περάσουν’’, θα μοιραστώ μαζί σου 5 ιδέες για να απασχοληθείς ποιοτικά με τα παιδιά σου κατά τη διάρκεια των διακοπών και όχι μόνο.

1.      Διαβάστε βιβλία κάνοντας ‘‘Cocooning’’

Αντί για ένα παραμυθάκι πριν κοιμηθεί το παιδί σου, γιατί το διάβασμα βιβλίων να μην γίνει TO επίκεντρο του απογεύματος, να φτιάξεις μία ζεστή σοκολάτα και να κάτσετε όλοι μαζί στον καναπέ μπροστά στο δέντρο και να διαβάσετε βιβλία ;

Ήμουν άρρωστη πριν από λίγες μέρες και δεν είχα αντοχές για πολλά πολλά και είπα στα κορίτσια:

- Λοιπόν σήμερα, έχω μία ιδέα: Θα κάνουμε ‘‘cocooning’’

 - Τι είναι αυτό; με ρώτησαν.

 - ‘‘Cocooning’’ σημαίνει ότι θα περάσουμε τέλεια μαζί : θα διαλέξει η κάθε μία σας από τη βιβλιοθήκη 2-3 βιβλία, θα φτιάξουμε ένα ζεστό ρόφημα, θα πάρουμε ένα μελομακάρονο σε ένα πιατάκι (αυτό το είπα για την Σοφία), θα πάμε και οι 3 στο καναπέ με ένα πάπλωμα και θα διαβάσουμε ιστορίες αγκαλιά.’’

 Καλά το πούλησα; Λοιπόν αλήθεια, το κάναμε, περάσαμε υπέροχα και από αυτήν την ημέρα, σχεδόν κάθε απόγευμα μου ζητάνε να κάνουμε ‘’Cocooning’’.

Αν θέλεις να σου πω για τα 2 τελευταία επιλεγμένα μας βιβλία, που μας δίνουν κιόλας την ευκαιρία να συζητήσουμε, μπορείς να δεις τα παρακάτω:

9789601614816-200-1314257.jpg

‘‘Ένα ποτάμι μέσα μου’’:  

Εκδόσεις Πατάκη - Από 3 ετών 

Μιλάει για ένα αγοράκι που δυσκολεύεται να εκφράσει την χαρά και την λύπη, δηλαδή κρύβει ‘‘ένα ποτάμι’’ μέσα του. Όμως κάτι θα συμβεί και θα μάθει ότι δεν χρειάζεται να κρύβουμε τα συναισθήματά μας!

Βρες το εδώ :

to-biblio-me-ta-lathi-9786188446304-200-1422702.jpg

‘‘ Το βιβλίο με τα λάθη’’ :

Εκδόσεις Φουρφουρί- Από 3 ετών

Eίναι ένα βιβλίο που μας θυμίζει ότι ένα λάθος μπορεί να είναι η αρχή μιας φανταστικής ιδέας και ότι είναι δική μας επιλογή να δούμε τα πράγματα από μία άλλη οπτική γωνία. Είναι ένα βιβλίο για τη φαντασία και τη δύναμη της δημιουργικότητας.

Βρες το εδώ:

Public

Ianos

2.      Παίξτε με τα συναισθήματα!

Μπορεί στην καθημερινότητα να μην έχουμε χρόνο να παίξουμε με το παιδί μας όσο θα θέλαμε ή να παίζουμε κάποιες φόρες ενώ έχουμε πολλά «πρέπει» στο μυαλό μας...

Είναι ευκαιρία στις διακοπές να παίξουμε και να διασκεδάσουμε και εμείς, ενώ ταυτόχρονα να φροντίσουμε και τη σχέση με το παιδί μας! (Γιατί όταν ένα παιδί μας ζητάει να παίξουμε μαζί του, στην ουσία μας ζητάει να συνδεθούμε, δεν είναι πολύ γλυκό αυτό; )

Και μη ξεχνάμε ένα σημαντικό πράγμα: όταν παίζουμε με το παιδί μας, το αφήνουμε και να κερδίσει! Ναι! Έτσι το βοηθάμε να χτίσει την αυτοπεποίθηση του (όπως τονίζουν και οι ειδικοί). Εντάξει… εάν το αφήσουμε να κερδίσει 3 φόρες, μπορούμε την 4η να κερδίσουμε και εμείς για μία φορά! 😄

Τώρα όμως θα σου πω για ένα παιχνίδι από 3 ετών που δεν είναι ανταγωνιστικό : ο στόχος είναι να μοιραστούμε συναισθήματα. Στη συνέχεια θα σου πω μερικές ιδέες παιχνιδιών με συναισθήματα για παιδιά 2-3 ετών.

Για παιδιά άνω των 3 ετών: Το τερατάκι των χρωμάτων

epitrapezio-paihnidi-to-terataki-ton-hromaton-1000-1427229.jpg

Εδώ θέλω να σου πω για ένα ωραίο παιχνίδι που δεν είναι ανταγωνιστικό και ο σκοπός του είναι να βοηθήσουμε ένα τερατάκι να βάλει τάξη στα μπερδεμένα του συναισθήματα.

 Το καινούριο αυτό παιχνίδι είναι βασισμένο στο Best seller βιβλίο ‘‘The colour Monster’’ (δυστυχώς δεν υπάρχει μεταφρασμένο ακόμα στα ελληνικά - εμείς το έχουμε στα γαλλικά). Μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας αφού όταν το τερατάκι πέφτει πάνω σε ένα συναίσθημα, το παιδί πρέπει να μοιραστεί μία κατάσταση όπου βίωσε το συγκεκριμένο συναίσθημα.

 Το πήραμε στην Σοφία στα γενέθλιά της αυτήν την εβδομάδα και της άρεσε.

 Βρες το εδώ:

 Public

 Και τώρα κάτι για παιδιά 2 – 3 ετών

3070900081529+%281%29.jpg

Μπορεί σε αυτήν την ηλικία να μη μιλάνε πολύ με λόγια, αλλά μπορούν να μάθουν πολλά για τα συναισθήματα τους και εμείς να τα μάθουμε από νωρίς να βάζουν λέξεις σε αυτά.

  • Puzzle Djeco για τα συναισθήματα (αναφέρει από 3 ετών αλλά νομίζω ότι μπορεί να είναι και από 2 ετών) :

Βρες το εδώ

  • Βιβλίο για τα συναισθήματα :

Αυτό το βιβλίο, µε τα παραθυράκια, θα βοηθήσει τo παιδί να βάλει λέξεις πάνω στα διαφορετικά συναισθήµατα που βιώνει, µέσω παραδειγµάτων από την καθηµερινότητά του.

Βρες το εδώ:

Public

 

3. Πηγαίνετε οικογενειακά σε μία παράσταση (με ψυχραιμία όμως…)

[Eδώ θα έλεγα ότι βοηθάει να είναι το παιδί πάνω από 3 ετών. Νωρίτερα, χρειάζεται η παράσταση να είναι ειδικά σχεδιασμένη για πολύ μικρά παιδιά.]

Όταν είναι το παιδί 3 - 3,5 ετών, το ωραίο που παρατηρώ (η Σοφία έγινε μόλις 4) είναι ότι μπορούμε να πάμε σε μία παράσταση που δεν είναι μόνο για παιδιά. Ή, για να το πω και αλλιώς: μία παράσταση που είναι και για μεγάλα παιδιά που έγιναν γονείς.

61b5a53a66a4426a0f7a387afcd2be89.jpg

Απλά κάτι σημαντικό: όταν πάμε σε τέτοια γεγονότα, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι κάποια στιγμή μπορεί να γίνει κάποια κρίση… Η Σοφία (όπως και άλλα παιδιά) στο ‘‘Frozen on ice’’ τρελάθηκε στο τέλος με κάτι φωτιζόμενα ραβδιά και έκλαιγε γιατί δεν της αγοράσαμε ένα. Δεν μπορούσε να ακούσει τι της λέγαμε, το μυαλό της είχε ‘‘κρασάρει’’.

Βοηθάει να γνωρίζουμε από πριν ως γονείς, ότι είναι φυσιολογικό να κάνουν τέτοιες κρίσεις επειδή τα ερεθίσματα είναι πολλά. Εάν το ξέρεις από πριν (και σχεδόν το περιμένεις), τότε νιώθεις καλύτερα τη στιγμή που το παιδί σου θα είναι στο πάτωμα ουρλιάζοντας.

4.      Δοκιμάστε το ‘’ love flooding ‘’

Η ιδέα είναι της Susan Stiffelman (Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας).

Προτείνει να γράψουμε σε ένα χαρτί 10 πράγματα που αγαπάμε στο παιδί μας και που δεν έχουν σχέση με τις επιδόσεις του ή τα αποτελέσματά του στο σχολείο. Στη συνέχεια, του διαβάζουμε τι έχουμε γράψει.

Αυτή η άσκηση ενισχύει το πιο σημαντικό πράγμα: τη ΣΥΝΔΕΣΗ με το παιδί μας!

Όταν το παιδί νιώθει σύνδεση και αγάπη δίχως όρους, τότε νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση και ευτυχία. Επίσης κάτι άλλο: είναι πολύ πιο συνεργάσιμο!

Αξίζει λοιπόν να το δοκιμάσουμε! (και γιατί όχι και με τον σύντροφό μας…)

5. Δώστε ‘‘ΚΕΝΟ’’ : μείνετε σπίτι χωρίς πρόγραμμα (& χωρίς οθόνες)

Το γράφω γιατί δεν είναι πλέον αυτονόητο, ψάχνουμε όλη την ώρα να κάνουμε κάτι με τα παιδιά, να τα απασχολούμε, να πάρουν ερεθίσματα…

Χρειάζονται και αυτά ένα ΚΕΝΟ, μέρες μου δεν θα υπάρχουν επισκέψεις, μέρες που δεν θα υπάρχουν προγραμματισμένες βόλτες.

Τότε και αυτά θα εκφραστούν, θα βαρεθούνε (ας μην ανησυχούμε εμείς οι γονείς…), παιδιά είναι, θα βρουν ατελείωτα πράγματα να κάνουν και μέσα στο σπίτι γιατί η φαντασία τους είναι πλούσια.

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα των διακοπών των παιδιών.

2 ώρες γράφω αυτό το κείμενο και τα παιδιά έχουν ζήσει τη δική τους ζωή…

Ναι, το σπίτι είναι άνω κάτω, είναι 12:00 και δεν έχουμε ακόμα ντυθεί… Ε… και;

Έχουν γεννήσει μωρά, έχουν βρει μπισκότα στην κουζίνα και έκαναν ένα πικ νικ με τον Ρούντολφ και ένα κουνέλι, έχουν φτιάξει ένα παζλ και δεν ξέρω τι άλλο…

Ναι, είναι ένα θαύμα που δεν έχουν τσακωθεί εδώ και 2 ώρες.

Ναι, ούτε και εγώ το πιστεύω.

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: το απολαμβάνω πολύ και βλέπω ότι το θέλουν το ΚΕΝΟ !

Οπότε, δώστε ΚΕΝΟ και μπορεί να εκπλαγείτε. Και το ΚΕΝΟ ας είναι χωρίς οθόνες!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΓΑΠΗ !!!


Πες μου στα σχόλια την καλύτερη σου ιδέα για τις διακοπές!