Απαράδεκτη συμπεριφορά ή απλά... φυσιολογική; Μάθε ... για να ηρεμήσει ο θετικός γονέας μέσα σου...

Τι μας δυσκολεύει περισσότερο ως γονείς κάθε μέρα; ——.> Κάποιες συμπεριφορές των παιδιών μας που θεωρούμε απαράδεκτες.

Είναι όμως απαράδεκτες; Ή είναι απόλυτα φυσιολογικές ;

Θέλω να πω για το 1ο βήμα του θετικού γονέα, ένα αν όχι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχει στο μυαλό του συνεχώς. 

Είναι αυτό το 1ο πράγμα που με βοήθησε όταν το δικό μου παιδί έγινε 1,5 – 2 ετών και ξεκίνησαν οι πρώτες κρίσεις. Δεν καταλάβαινα τι παθαίνει το παιδί, νόμιζα πολλές φορές ότι ουρλιάζει / χτυπάει επίτηδες και έπρεπε να του μάθω απλά ότι ‘‘δεν κάνουμε έτσι’’… Δεν ήξερα τι να περιμένω και πως ‘‘λειτουργεί’’ από ένα παιδί 2 ετών, και έτσι δεν ήξερα πως να ανταποκριθώ.

Αυτό το πρώτο βήμα ποιο είναι;

Είναι να μάθουμε σε γενικές γραμμές τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού μας ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ.

Ακούγεται ξαφνικά αρκετά θεωρητικό οπότε θα το εξηγήσω με παραδείγματα σε ένα σκίτσο :

Και θα με ρωτήσετε : Πού μπορούμε να μάθουμε τα αναπτυξιακά στάδια;

Θα σας πω εδώ για το αφιερωμένο σε αυτό βιβλίο που καλύπτει τις ηλικίες 0-10 ετών : Το βιβλίο ‘‘Ages and Stages’’ (στα ελληνικά). Είναι δομημένο σε τομείς όπως συναισθηματική υγεία γνωστική ανάπτυξη, οικογένεια και σχέσεις με συνομηλίκους, προσωπική ανάπτυξη, διαμόρφωση χαρακτήρα.

Απαντάει σε πολλές καθημερινές ερωτήσεις που έχουμε όπως: ‘‘Τι κάνω αν κλαίει το μωρό; Πώς θα αυτονομηθεί το παιδί μου; Τι μπορώ να κάνω με τους φόβους του παιδιού; Μπορώ να πείσω το 2 ετών παιδί μου να μοιράζεται τα παιχνίδια του; Είναι λογικό να θέλω πειθαρχία από ένα παιδί ενός έτους; Πώς ενισχύω την γλωσσική έκφρασή του σε κάθε στάδιο ανάπτυξης; Πρέπει να παίρνω αγκαλιά ένα παιδί όταν κλαίει; Πώς διαχειρίζομαι το θυμό, την υστερία, την απογοήτευση, τα αισθήματα κατωτερότητας στο παιδί; κτλ.

Μπορείς να το βρεις εδώ.

Επίσης, θέλω να συστήσω σε όσους γονείς δεν το έχουν διαβάσει ακόμα το βιβλίο της Ιζαμπέλ Φιλιοζά ‘‘Τα δοκίμασα όλα’’. Καλύπτει τις ηλικίες 1 έως 6 ετών και είναι δομημένο ανά ηλικία, πράγμα το οποίο βοηθάει πολύ καθώς έτσι διαβάζεις κατευθείαν το κεφάλαιο που αφορά το παιδί σου. Πραγματικά, για μένα είναι ένα απαραίτητο βιβλίο.

Έχω γράψει για αυτό το βιβλίο και για το πως και γιατί με βοήθησε ιδιαίτερα εδώ!