Η ιστορία πίσω από το βιβλίο ''μου''...

Αεροπλάνο Αθήνα- Βρυξέλλες, Οκτώβριος 2017

Δεν έχω κοιμηθεί όλη νύχτα. Πρώτη φορά θα ταξιδέψω χαράματα με ένα μωρό μόνη για να πάω σε ένα σεμινάριο με τίτλο «η γραμματική των συναισθημάτων» σχεδιασμένο από την ψυχοθεραπεύτρια Ιζαμπελ Φιλιοζά.

Οι γονείς μου μένουν τότε ακόμα στις Βρυξέλλες και θα κρατήσουν το μωρό που θηλάζει ακόμα.

Στο αεροπλάνο κλασικά δεν έχω λεπτό. Είμαι εξαντλημένη μήνες τώρα. Η Σοφία είναι ένα μωρό 22 μηνών μόνιμα ενθουσιασμένο και δυναμικό που κοιμαται μόνο «κατά λάθος».

Την επόμενη μέρα πάω στο σεμινάριο. Άτομα από όλη την Ευρώπη.

Είναι μάλλον το πρώτο πράγμα που κάνω «για μένα» από τότε που έγινα μαμα 4 χρόνια πριν και νιώθω υ-πε-ρο-χα. Γεμάτη.

Η αίθουσα δεν έχει καρέκλες ούτε τραπέζια. Η εκπαιδεύτρια μας λέει «καθίστε όπως θέλετε, ξαπλώστε, βάλτε παπούτσια, κάντε ότι σας λέει το σώμα σας και η καρδιά σας». Για λίγα δευτερόλεπτα κοιταζόμαστε, μετά το παιδί μέσα μας ξυπνάει και καθόμαστε τελικά ανάσκελα, ανάποδα, ξαπλωμένα, στις μοκέτες χωρίς «πρέπει». Παπούτσια πετιόνται στις γωνιές. «Δεν είναι σχολείο εδώ».

Στις 3 μέρες σεμινάριο, έγινε τελικά κάτι τρελό. Πήγα για να μάθω για τα συναισθήματα και γνώρισα λίγο καλύτερα την Ελένη.

Πήγα αρκετά έφηβη ακόμα στο σεμινάριο αυτό και βγήκα λίγο πιο ενήλικη.

Μια στιγμή πιο δυνατή από τις άλλες ήταν όταν κατάλαβα ότι δεν θα λύσω τα παιδικά μου προβλήματα με τους γονείς μου αλλά με τον εαυτό μου.

Ότι ήταν δίκη μου δουλειά.

Δίκη μου ευθύνη απέναντι στα παιδιά μου.

Γυρνώντας σπίτι Ελλάδα αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ με άλλους την διαδρομή μου ως γονέας… και λέω να ξεκινήσω ένα blog στα ελληνικά και ας μην τα ξέρω άπταιστα. Να μη με νοιάζει που δεν τα λέω πάντα «σωστά». Επι της ευκαιρίας, να θεραπεύσω μια από τις παιδικές μου πληγές… οτι δεν έγινα πραγματικά «δίγλωσση» παρόλο που είμαι και ελληνίδα. Πήρα θάρρος.

Και τι σχέση όλο αυτό έχει με το βιβλίο;

Νομίζω τώρα ότι το βιβλίο «Μαμα, Μπαμπά, μ’ ακούτε» γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, στο σεμινάριο αυτό, στην πόλη που κιόλας μεγάλωσα, εκείνες τις μέρες του 2017, όταν, στα πρόθυρα του γονεϊκού burn-out, ανακάλυψα ότι ειχα ένα παιδί μέσα μου και ότι είχε πολλά να μου πει.

Ευχαριστώ για την τόσο θερμή υποδοχή σας!!

Με συγκινεί και το παιδί μέσα μου πηδάει από την χαρά του που ένα από τα όνειρα της ζωής του έγινε πραγματικότητα! Χωρίς εσάς εδώ δεν θα είχε γεννηθεί!

Φωτό από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία στην Αθήνα χτες.