Tips για τη θετική ανάπτυξη ενός παιδιού από μια Nευροβιολόγο

73393256_164467917950133_4620219625934462184_n.jpg

Γράφει η Ζέτα Γάκη, Νευροβιολόγος και ειδικός στην Ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Θα μοιραστεί μαζί μας πρακτικούς τρόπους θετικής ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου.

Μπορείτε να βρείτε την Ζέτα Γάκη στα social media @zetagaki & στο www.paidikaianaptixi.gr


Κάθε μέρα όλο και περισσότερες έρευνες στη Νευροεπιστήμη αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η θετική ανατροφή των παιδιών για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους φέρνοντας επανάσταση στο χώρο.

Γνωρίζουμε τώρα ότι ο εγκέφαλος ενός νεογέννητου είναι ανώριμος και απαιτείται μεγάλο διάστημα για να αναπτυχθεί.

32.png

Το πως θα αναπτυχθεί επηρεάζεται τόσο από το περιβάλλον του (δηλαδή τους γονείς και την ευρύτερη οικογένεια πρωτίστως) όσο και από τη κληρονομικότητα.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα πρώιμο παράθυρο ευκαιρίας για την παροχή των συνθηκών που χρειάζονται τα παιδιά για να φτάσουν το εύρος των δυνατοτήτων τους. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ένα από τους στόχους των γονιών;

Προφανώς, ως γονείς, δεν είναι αυτοσκοπός το παιδί μας να είναι το πιο έξυπνο, το πιο γενναίο, το πιο δημιουργικό. Όχι.

Όμως θέλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να φτάσει στο ανώτερο σημείο των δυνατοτήτων του. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να ενισχύσουμε για παράδειγμα τη δημιουργικότητα του, την αντίληψη του, τα φιλοζωικά του αισθήματα και όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του που ανακαλύπτουμε μεγαλώνοντας! Και φυσικά όπως σωστά αντιλαμβάνεστε όλα αυτά συνδέονται με τον εγκέφαλό του.

Όταν ο εγκέφαλος αναπτύσσεται σωστά, τότε αξιοποιεί πλήρως το δυναμικό του.

Σημειώστε λοιπόν: ο εγκέφαλος βασίζεται σε πολλαπλές εμπειρίες για να αναπτυχθεί θετικά.

Η σωστή διατροφή τροφοδοτεί με ενέργεια τον εγκέφαλο, η θετική διέγερση πυροδοτεί τις νευρικές συνδέσεις, οι θετικές υγιείς αλληλεπιδράσεις μειώνουν τις συνέπειες των ασθενειών και το αίσθημα ασφάλειας προστατεύει τον εγκέφαλο από τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων έχει επιπτώσεις στο σχηματισμό των νευρικών οδών και, ως εκ τούτου, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ποια είναι λοιπόν τα τρία βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει ένας νέος γονιός;

26.png

1. Αίσθημα ασφάλειας

Το αίσθημα ασφάλειας αποτελεί τη νούμερο ένα προϋπόθεση για την ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Αν ένα παιδί αισθανθεί ότι βρίσκεται σε απειλή ή βιώνει χρόνιο στρες, η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά απομακρύνονται από τον εγκέφαλο σε σημείο που μπορεί να αλλάξει η αρχιτεκτονική ολόκληρου του οργάνου!

Για να αποκατασταθεί η φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, ο εγκέφαλος πρέπει να ανιχνεύει χαρακτηριστικά ασφάλειας γύρω του.

2. Σωστή διατροφή

Το ανθρώπινο σώμα δίνει προτεραιότητα στο πώς και πού διανέμονται και απορροφώνται τα θρεπτικά συστατικά σε μια πολύπλοκη διαδικασία «προσφοράς» (διαθεσιμότητας θρεπτικών ουσιών) και «ζήτησης» (απορρόφησης θρεπτικών ουσιών).

Για παράδειγμα, όταν η διατροφή ενός βρέφους προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και παρέχει επαρκείς πρωτεΐνες και θερμίδες, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα είναι επαρκής και όσον αφορά την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά (όπως σίδηρο) μπορεί να διαταράξει την ψυχολογική και νευρολογική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Γνωρίζουμε επίσης ότι υψηλά επίπεδα στρες μειώνουν το μεταβολισμό βασικών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη ενός υγιούς εγκεφάλου.

3. Θετικά ερεθίσματα

29.png

Η πρώιμη διέγερση και η αλληλεπίδραση με τους γονείς και τους φροντιστές ξεκινούν το ταξίδι της ανάπτυξης του εγκεφάλου - και μια ζωή μάθησης. Όσο πιο έντονη είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των μικρών παιδιών και των γονιών τους (και γενικότερα των φροντιστών τους) τόσο περισσότερο ενισχύεται η δυνατότητα μάθησης αλλάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου τους για τη ζωή!

Α! Και όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά! Φροντίστε να επικοινωνείτε με το παιδί σας ουσιαστικά καθημερινά!

Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι όταν ένα βρέφος 10 μηνών παίζει με τη μητέρα του και εκείνη αλληλεπιδρά ουσιαστικά με αυτό, τότε προβλέπεται ότι το συγκεκριμένο παιδί θα έχει μεγαλύτερη γνωστική ανάπτυξη, μεγαλύτερη δεξιότητα επίλυσης προβλημάτων και καλύτερη ανάπτυξη της μνήμης σε ηλικία 18 μηνών. Συνεπώς, η καθημερινή θετική αλληλεπίδραση των γονιών με τα παιδιά τους είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξή τους!

Τέλος, έχετε κατά νου ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει ανάγκη τις εμπειρίες, αναμένοντας ορισμένα ερεθίσματα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών παραθύρων.

Επομένως, είναι στο χέρι των γονιών να εκθέτουν το παιδί τους σε ένα υγιές περιβάλλον που να μπορεί να προάγει τη θετική και βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου του.


Bοηθητικό βιβλίο για γονείς με θέμα τον παιδικό εγκέφαλο από τον Daniel Siegel:

Comment

Ζέτα Γάκη

Η Ζέτα Γάκη είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Συνέχισε τις σπουδές της αποκτώντας ειδίκευση στις Νευροεπιστήμες στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε διάφορα δημόσια εργαστήρια στον τομέα της Νευροβιολογίας όπως στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι.Π.) αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (Locus Medicus κ.α).

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στον τομέα της ανάπτυξης του παιδικού εγκεφάλου έχοντας πιστοποιήσεις από το Yale University, από το Utrecht University, από το California University- Santa Cruz κτλ.  Παράλληλα έλαβε και την πιστοποίηση της στο Online Marketing από το τμήμα  e-learning του ΕΚΠΑ.

Πλέον, μοιράζεται τις γνώσεις της σχετικά με τον παιδικό εγκέφαλο με απλό και πρακτικό τρόπο με γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα από διάφορα σεμινάρια σε συνεργασία με ομάδες γονέων, ψυχολόγους, δασκάλους κτλ. Μπορείτε να βρείτε άρθρα της σε μεγάλα εκπαιδευτικά και ενημερωτικά site.

Βρείτε άμεσα συμβουλές και ενημερωτικά βίντεο στα social media @zetagaki και στο www.paidikaianaptixi.gr .