5 ιδέες παιχνιδιών και βιβλίων που απελευθερώνουν την φαντασία των παιδιών…

photos blog (3).png

Θα μοιραστώ μαζί σου εδώ 5 παιχνίδια και βιβλία που θα βοηθήσουν το παιδί σου να καλλιεργήσει την φαντασία του.

Μπορείς να πάρεις ιδέες απασχόλησης για το ποιοτικό καθημερινό δεκάλεπτο με το παιδί σου.

Σκέφτηκα να γράψω αυτό το κείμενο επειδή φέτος, η Ελαία (6 ετών) ξεκίνησε δημοτικό και τοv περισσότερο χρόνο μαθαίνει να γράφει, να διαβάζει και να κάνει 4+2-1=?…εvώ στο νηπιαγωγείο όλη μέρα έπαιζε, ζωγράφιζε, έκανε θέατρο, γυμναστική, χειροτεχνίες κτλ.

Σχεδόν όλο το πρωί πλέον είναι μπροστά σε γράμματα και νούμερα και μπορώ να πω ότι είμαι λίγο προβληματισμένη γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα (είτε το γαλλικό που γνωρίζω, είτε το ελληνικό…) βάζει την φαντασία των παιδιών σε δεύτερη μοίρα…

Υπερβάλλω; Νομίζω ότι στο δημοτικό σχολείο κυριαρχεί πιο πολύ η λογική και δίνεται έμφαση στην γλωσσική νοημοσύνη... Ο γνωστός σε όλους μας Ευγένιος Τριβιζάς έχει επίσης προβληματιστεί:

To θέμα όμως είναι όπως έλεγε ο Albert Einstein ότι :

’Η γνώση μπορεί να σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία μπορεί να σε πάει παντού’’

Tότε, τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς στο απογευματινό/βραδινό ‘‘σχολείο’’ της οικογένειας;

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παιχνίδια και βιβλία που εξάπτουν την φαντασία και αφήνουν το παιδί να εκφράσει ό,τι έχει μέσα του : συναισθήματα, ιδέες, όνειρα, προβλήματα;

Εδώ θα σου πω για μερικά top παιχνίδια και βιβλία που έχουμε δοκιμάσει και βοηθάνε στην απελευθέρωση της φαντασίας…

Μετά θα περιμένω να μοιραστείς μαζί μου τα δικά σου παιχνίδια και βιβλία για να εμπλουτιστούμε όλοι μαζί…

1. Βιβλία χωρίς λόγια: η φανταστική τριλογία Ταξίδι - Αναζήτηση - Επιστροφή (3+)

Για μένα είναι το πιο όμορφο παιδικό βιβλίο…

Είναι μία σειρά από 3 βιβλία … χωρίς λόγια!

To 1° βιβλίο έχει βραβευτεί με το βραβείο Caldcott Honor.

Στην αρχή, ένα κοριτσάκι βαριέται στο σπίτι του… Ανακαλύπτει ένα μαγικό μολύβι και ζωγραφίζει μία πόρτα που θα το οδηγήσει σε φανταστικές περιπέτειες. Ανακαλύπτουμε εμείς την ιστορία καθώς δεν υπάρχουν λόγια. Ο καθένας μπορεί να ‘’διαβάσει’’ την ιστορία όπως θέλει. Οι ζωγραφιές του Aaron Becker είναι πραγματικά έργα τέχνης. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει την κάθε σελίδα σαν πίνακα (δες τον στο βίντεο εδώ).

unnamed%2B%25281%2529.jpg

‘‘Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.’’

Albert Einstein

Μπορείς να διηγηθείς την ιστορία με τον τόνο που θέλεις…δεν υπάρχουν όρια.

Η αδελφή μου μας έφερε το 1° βιβλίο δώρο πέρυσι και μετά ανυπομονούσαμε να εκδοθούν και τα άλλα 2 της σειράς φέτος.

unnamed (2).jpg

Το ωραίο είναι ότι τα παιδιά μπορούν να ‘‘διαβάσουν’’ αυτά τα βιβλία τελείως μόνα τους αφού δεν περιμένουν να διαβάσουμε κάτι! ;-)

Μπορείς να βρεις το 1° βιβλίο ΤΑΞΙΔΙ, εκδόσεις Φουρφούρι :

Μπορείς να βρεις το 2° βιβλίο ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, εκδόσεις Φουρφούρι :

Μπορείς να βρεις το 3° βιβλίο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

2.   Δημιούργησε την δική σου ιστορία : Τα ζάρια φαντασίας (3+)

Ξεκινήσαμε αυτό το παιχνίδι με τα παιδιά όταν ήταν περίπου 3 ετών. Αυτό το παιχνίδι σε βάζει να δημιουργήσεις μία ιστορία με βάση την εικόνα που θα δείξει το ζάρι. Στη συνέχεια, ο επόμενος ρίχνει και αυτός το ζάρι και συνεχίζει την ιστορία που έχει ξεκινήσει. Πρέπει να έχει ακούσει τι έλεγε ο προηγούμενος όμως.... Η ιστορία που δημιουργείται είναι πάντα πολύ αστεία.

Πρόκειται για ένα τέλειο παιχνίδι για το ημερήσιο δεκάλεπτο ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά μας!

Μπορείς να βρεις ένα τέτοιο παιχνίδι εδώ

 

3.   ‘Θα ήμουν ο γιατρός και εσύ θα είχες ένα σπασμένο πόδι’’ : τα αιώνια παιχνίδια μίμησης (18 μηνών +)

Από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά παίζουν ρόλους και δημιουργούν ιστορίες. Με πολύ ωραία παιχνίδια που μιμούνται πραγματικά εργαλεία ή αξεσουάρ, μπορούμε να τους δώσουμε ακόμα περισσότερη όρεξη να δημιουργήσουν ιστορίες και σενάρια.

Υπάρχουν άπειρα τέτοια παιχνίδια στο εμπόριο. Το παιδί μπορεί έτσι να φανταστεί ιστορίες κάνοντας την δασκάλα, τον γιατρό, τον μάγειρα, τον κτηνίατρο…

Το παιχνίδι ρόλων μπορεί επίσης να είναι πολύ βοηθητικό. Αν για παράδειγμα ένα παιδί φοβάται τον οδοντίατρο, θα τον βοηθήσει να παίξει με τα εργαλεία του οδοντίατρου.

Οι κόρες μου παίζουν πολύ τέτοια παιχνίδια ρόλων. Ξεκινάνε με το να συμφωνούν σε ένα σενάριο και τρελαίνομαι να τα ακούω:

‘Θα ήμουν ο γιατρός και θα ερχόσουν με ένα σπασμένο πόδι. Θα έφερνες και το μωρό σου που έχει πυρετό μαζί σου’’

- Ναι, Ναι Ελαία, θα είχα πέσει στην σκάλα και θα μου έβαζες γύψο.

- Ναι, ωραία Σοφία, ξεκινάμε, πήγαινε στο σαλόνι και έλα. Πάρε αυτό το μωρό. Εγώ ετοιμάζω το ιατρείο.

4.    Όταν η ποίηση χορεύει με την φαντασία : οι κάρτες Dixit (8+) και το νέο παιχνίδι Pictures

dixit-nea-ekdosh-1000-1025060.jpg

Αυτό το παιχνίδι δεν είναι μόνο για παιδιά … το έχουμε από πριν αποκτήσουμε παιδιά, μας το είχαν κάνει δώρο οι νονοί της Ελαίας και παίζαμε μαζί τότε μέχρι αργά…. Νομίζω ότι είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι και ανυπομονώ να μεγαλώσουν λίγο ακόμα τα παιδιά μου για να παίξουμε οικογενειακά.

Το παιχνίδι αποτελείται από κάρτες οι οποίες είναι σαν έργα τέχνης και όταν τις κοιτάζεις προσεκτικά μπορείς να βρεις διάφορα νοήματα. To παιχνίδι συνδυάζει ποίηση και φαντασία.

Σε συντομία, ένας παίκτης είναι ο αφηγητής, επιλέγει μία κάρτα και σχηματίζει μια πρόταση την οποία λέει στους υπόλοιπους (χωρίς ωστόσο να δείξει την κάρτα του). Οι υπόλοιποι παίκτες επιλέγουν 1 κάρτα ανάμεσα στις 6 που έχουν στο χέρι τους και η οποία πιστεύουν ότι ταιριάζει καλύτερα στην πρόταση του αφηγητή. Μετά, ο κάθε παίκτης καλείται να ψηφίσει ποια κάρτα θεωρεί ότι ήταν η κάρτα του αφηγητή κτλ…

Βρες αυτό το ποιητικό παιχνίδι εδώ

dixit-extension.png

Παιχνίδι με όριο τη φαντασία μας…

Πρόσφατα έχει βγει και στα ελληνικά το φανταστικό παιχνίδι PICTURES…

Κάθε παίκτης πρέπει να αντιγράψει μια εικόνα με ένα από τα 5 διαφορετικά υλικά και οι υπόλοιποι παίκτες να μαντέψουν για ποια εικόνα πρόκειται. Θυμίζει το Dixit αλλά ταιριάζει περισσότερο σε μικρά παιδιά διότι είναι πιο χειροπιαστό θα έλεγα.

Το πήρα στην κόρη μου που έγινε 8 πρόσφατα και μας άρεσε γιατί είναι πολύ έξυπνο, δημιουργικό και διασκεδαστικό παιχνίδι.

Γράφει από 8 ετών αλλά παίζει και η Σοφία που είναι 6 εδώ.

Βρες το εδώ για παράδειγμα

5. Τα κλασικά Lego - Duplos revisited (18 μηνών +)

Όλοι ξέρουμε τα Lego (που σημαίνει leg+godt= ‘‘παίξε καλά’’ στα Δανέζικα το ήξερες;), φτιάχνεις μία κατασκευή, ανάλογα μπορεί να είναι ένα αεροπλάνο, ένα πλοίο κτλ.

Τελευταία ο Μπαμπάς Γιώργος είχε μία ωραία ιδέα για να να είναι ακόμα πιο δημιουργικό το παιχνίδι: έδινε στα παιδιά για παράδειγμα 5 κομματάκια μόνο και τους έλεγε να δημιουργήσουν κάτι με αυτό και να ονομάσουν το δημιούργημά τους. Τα κομμάτια ήταν τυχαία.

Τα παιδιά έπρεπε να σκεφτούν κάτι με αυτά τα 5 μόνο κομμάτια και να εξηγήσουν τι είναι. Έτσι φτιάξανε απίστευτες φανταστικές κατασκευές…

Για αυτό το παιχνίδι χρειάζεσαι οποιαδήποτε Lego, εμείς προτιμούμε τα πιο ‘‘απλά’’ όπως αυτά

Αν το παιδί σου είναι μικρότερο, προτίμησε τα Lego Duplo.

Έχεις δοκιμάσει μερικά από αυτά τα παιχνίδια/ βιβλία; ‘Έχεις δικές σου προτάσεις που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας για να εμπλουτίσουμε την λίστα;

Πες μας στα σχόλια!